Vizsla Főverseny 2018 - Összefoglaló

Bíró Tamás és Micskei Vida nevű rövidszőrű német vizslája nyerte a 2018. évi Országos Vizsla Főversenyt. Befejeződött a nyár végén megkezdődött háromszintű versenysorozat, melynek döntőjébe 11 megyéből 16 kutya és vezetője kvalifikálta magát.

Csodálatos késő őszi idő várta a Soponyára érkezőket, ahol október 13-14-én, két napon keresztül zajlott a VADEX Zrt. Ökoturisztikai Centrumának környezetében az összetett verseny.

Az Országos Vizsla Főverseny – (a továbbiakban: Főverseny), mely az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége közös szervezésében 2016. évtől ismét része a vadászkutyás versenynaptárnak – évről évre újabb elemekkel bővül.

Idén a megmérettetés a mindenes vizsla versenyszabályzat szerint került kiírásara és lebonyolításra. A versenyszámokban erdei, mezei és vízi feladatok is szerepeltek, szinte valamennyi vadászati szituáció leképezéseként.

Szintén újdonság, hogy a kétnapos rendezvénybe beépítésre került a közönség nap is, amikor a versennyel párhuzamosan a kilátogató nagyközönség érdekes és szórakoztató programok megtekintésével tölthette kellemesen az időt. A Főverseny látványos, engedelmességi és elhozó versenyszámai mellett agárfuttatás, íjászat, „Állati jó!” kisállat bemutató, a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozása színesítették a programot, továbbá a főverseny történetét felelevenítő tárlat is bemutatásra került.

A korábban meghirdetett „Vizsla, a mindentudó” című gyermekrajz pályázat alkotásait is megtekinthették a látogatók, továbbá a Magyar Vadgazdálkodók Szövetségének szervezésében a Károlyi család történetét feldolgozó emlékkonferencia is nyilvános volt.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a házigazda erdőgazdaság vezérigazgatója Majoros Gábor mellett az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője Ordasi Milán, valamint Dr. Sándor Gyula a Kamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke is méltatták a rendezvényt, köszöntötték a versenyzőket, bírókat és valamennyi a vizslázás iránt érdeklődő megjelentet.

A főverseny vezetőbírója második alkalommal Agyaki Gábor volt, aki bemutatta a bírókat és részletesen ismertette a feladatokat és a versenyzők számára fontos tudnivalókat.

Izgalmakkal és meglepetésekkel telve zajlottak az események, a legesélyesebbek közül többen már az első napon kiestek a mezőnyből, nem folytathatták a versenyt. Végül hét kutya tudta teljesíteni az összes feladatot és alakult ki az alábbi eredmény:

 

név

vezető

megye

pontszám

minősítés

Micskei Vida

Bíró Tamás

Fejér

366,5

I/A

Erdőgyöngye Vadász Alfréd

Hári Csaba

Veszprém

360,5

I/B

Fülöpi Fürjész Artus

Gombai Csaba

Bács-Kiskun

342,5

II/A

KS Isegrimm Aus dem Königswald

Török Adrienn

Csongrád

339,5

II/B

Baja-Bem Utcai Muk

Somogyi László

Békés

325,5

II/C

Csokolándy Juhar Kara

Németh Tibor

Győr-Moson-Sopron

328

minősítés nélkül

Magasparti Rutinos Kalóz

Farkas László

Békés

304

minősítés nélkül

Forrás
omvk.hu