Együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt

Az Országos Magyar Vadászkamara május 15-én, Belgrádban együttműködési megállapodást kötött a szerb társszervezettel. A dr. Jámbor László magyar és prof. dr. Milutin Djurdjevic szerb elnök által aláírt dokumentum értelmében a jövőben a vadgazdálkodás és a vadászat számos részterületén folytathatnak intézményesített, közös munkát a két ország szakemberei.

Együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt - 1
prof. dr. Milutin Djurdjevic (b.) és dr. Jámbor László
 
 

A találkozón az elnökök mellett a magyar Kamarát Bajdik Péter főtitkár és – tolmácsként – Blázsev Zsivko, a Gemenc Zrt. munkatársa is képviselte, míg szerb oldalról Ürményi Ferenc választmányi elnök. A megkötött megállapodás eredményeképp nem csak a szakmai és baráti kapcsolatok fejlődhetnek tovább a két ország vadászai, vadászatra jogosultjai között. A többi között egységes koncepció alapján folyhat a két ország határmenti területein a nagyvadállomány kezelése, a szarvasállomány minőségének fenntartása. A vadkárok tekintetében fontos a két ország között szintén migráló vaddisznóállomány közös szabályozása is. Ugyancsak a tervek között szerepel a ragadozóállomány összehangolt gyérítése.

Együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt - 2
együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt (2018)
 

 

Az elképzelésekben természetesen szintén hangsúlyosan érvényesülnek a természetvédelmi szempontok. A jogalkotás területén információcsere segítheti a két szervezet munkáját, illetve a közös kapcsolattartás a fő nemzetközi szervezetekkel. A két kamara megosztja egymással a különböző képzésekkel kapcsolatos tapasztalatokat, meghívják egymást a szakmai rendezvényekre és segítik a két ország vadászati szaksajtója közötti együttműködést is. Az összefogásnak különösen nagy jelentősége lehet a határmenti – így a Vajdaság, Bácska, illetve Csongrád és Bács-Kiskun megye közötti – kapcsolatok szempontjából.

A megállapodás aláírására egy szakmai rendezvény keretében került sor, amelyen a magyar érdekképviselet vezetői bemutatták a hazai Kamara működését, sajátosságait, valamint Magyarország vadgazdálkodását a hozzá kapcsolódó jogszabályi és működési keretekkel. Különösen nagy érdeklődésre tartottak számot a vadászati jogszabályokkal, azok megújításával, a vadászkamarai rendszerrel, a magyar vadgazdálkodás teljesítményével, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az Országos Vadgazdálkodási Alappal kapcsolatos információk.

Együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt - 3
 

Az ezen a területeken elért eredményekről a szerb szakemberek elismeréssel szóltak, és jelezték: meríteni kívánnak a magyar tapasztalatokból, valamint szándékukban áll átültetni a kiváló magyar gyakorlatból számos elemet.

Hasonló megállapodást korábban már a cseh, a szlovák, a román (székelyföldi) és a szlovén társszervezetekkel is kötött az OMVK. Az élő, aktív kapcsolatnak a térségbeli országokkal a 2021-ben Magyarországon rendezendő Vadászati Világkiállítás szakmai és szervezeti szintű előkészítésében is kiemelten fontos szerepe van.

 

 

 

Együttműködés az OMVK és a Szerb Vadászkamara közt - 4

 

 

Forrás
omvk.hu